HÄLSA

Så får du tid för vila och återhämtning under småbarnsåren

Vila och återhämtning är en av dom stora hörnstenarna när det kommer till vår hälsa. Det är liksom då det händer.

Kroppen bygger upp sig och vi kommer fram till saker vi annars missar när vi bara kör på i 180.

Men när vi har småbarn att ta hand om, ta John på 1,5 år som exempel, där det hela tiden är räddalivetpåbarnetmode på, ja då är det inte lätt att få in vilan utan man däckar i soffan efter eller kanske när man lägger dom små.

Egentligen är det ju under dom här åren och perioden som vi behöver den där vilan och återhämtningen som mest eller hur? Då behöver vi byggas upp och reflektera över hur vi har det så vi kan må bra.

Som jag skrev på Instagram (@aktivaannika) tidigare är mina favoriter för återhämtning och vila små korta meditationer och att vara ute i naturen. Gärna tillsammans med barnen. Där är vi närvarande och känner ett lugn i kroppen. Sen är man så där skönt trött efter och sover förhoppningsvis bra.

En annan favorit är att vila utan att trycka på några knappar, att gubbsova. Liksom ligga på soffan, blunda och slänga fötterna på bordet med händerna på magen. Och ingen mobil eller tv. När vi scrollar på mobilen går hjärnan på högvarv och vi vilar inte alls trots att vi tänker att vi tar oss en liten paus. Så inget scrollande. I alla fall inte till vila.

Har man barn som sover middag så sov samtidigt om du kan, åh vad skönt med en siesta mitt på dagen. Riktig vardagslyx om du frågar mig.

Och det här med sömnen, ja alltså vi kan ju inte alltid styra över den när vi har små barn. Dom vaknar och vill ha vatten, välling, kiss i sängen och mardrömmar. Man vaknar av en fot i huvudet eller andnöd av att någon ligger över ens ansikte. Det finns nattskräck och barn som aldrig vill somna. Så ibland känns de som man aldrig får sova och som om man håller på att tappa det helt.

Men även om vi inte kan styra över själva sömnen kan vi ge oss rätt förutsättningar för att kunna sova. Och det gör vi genom att röra på oss, att träna. Genom att vistas i dagsljus varje dag. Att ha svalt i sovrummet. Mörkt. Ha samma rutiner innan läggdags varje dag. Inga skärmar timmen innan. Och kanske det viktigaste, att lägga sig i tid. Jag behöver ligga i sängen vid 21.30 för att må optimalt. Då gör det liksom inget eller i alla fall nästan inget om jag blir väckt 3-4 gånger på natten. Men lägger jag mig efter 23 är jag liksom inte människa när klockan ringer vid 6.

Och ett av dom viktigaste tipsen är att våga be om hjälp.

Säg till din partner att du behöver få vila en stund på dagen, få sovmorgon eller ta en promenad själv. Eller be någon passa barnen så du kan göra det. Att ha barnvakt är inte endast till för fest utan det går alldeles utmärkt att bara ligga på en filt ute i gräset och vila medan mormor passar kidsen. Läs den där boken utan av bli avbruten eller bara lyssna på fåglarna och njut av att ingen behöver dig just då.

Du är värd det. Du behöver det. Det är inte att vara ego eller en dålig mamma, tvärtom så ger det dig energi och ork att göra allt det där andra. Kom ihåg det. Du är värdefull ♥

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply