HÄLSA

VAD VÄGER DU?

annika larsen

Nu var det i och för sig ganska länge sen jag själv fick frågan. Däremot den har kommit upp som samtalsämne ett par gånger den sista tiden och fått mig att börja fundera lite.

Som tjej som växt upp som väldigt aktiv, med en del muskler och mycket rumpa och lår, har jag alltid vägt ett par kilon mer än tjejerna runt omkring mig. Tror jag i alla fall. Dem siffror man sett i tidningar oftast då på modeller eller kändisar och hur mycket dem vägt så ligger snittet på en 50-55 kilo. Så när den frågan kommit upp har jag nog alltid dragit av ett par kilon för att passa in lite bättre. Och jag tror inte jag var eller är den enda.

Igår i ett gammalt avsnitt av The Big Bang så tog Penny illa vid sig när Sheldon uppskattade att hon vägde en 52 kilo tror jag att det var, som om det var så mycket. Som om det var typ minst tio kilo för mycket. Ja ni fattar.

Om jag vägt 52 kilo hade det inte funnits mycket kvar på min kropp medans någon annan faktiskt är helt normalviktig då. Hur lång du är, kroppstypen du har, muskler och massa annat spelar också in. Men det bryr man sig väl inte så mycket om som tonåring? Då är ju siffran och att passa in viktigare. Därför tycker jag det är viktigt att veta att alla med en hälsosam vikt inte väger 50 kilo. Utan kanske 63 eller 70 kilo. Eller precis hur mycket eller lite som helst. Ok?

Min kropp har ändrats massor dem senaste åren, en har ju trots allt fött tre barn med en viktuppgång på över 30 kilo varje gång. Även det sista året har min kropp förändrats, utebliven träning och depression har lett till en liten viktuppgång. Det är dock inte något som bekymrar mig. Nu äter jag ordentligt, tränar och mår bra igen.

Men kanske hade jag känt annorlunda om jag hade vägt mig. Sett siffrorna på vågen. För jag minns faktiskt inte sist jag vägde mig och å så befriande det är. Att inte låta en siffra definiera dig och din kropp. Jag trivs i mig själv även om jag vill bli lite starkare igen. Och det är jag på väg att bli också.

Vad jag vill säga är skit i vågen, så länge du mår bra och trivs i din kropp så skit i vågen. Du är inte en siffra. Du är bra precis som du är. Jämför dig inte med andra. Var ditt bästa du. Gör saker du mår bra av. Skratta. Dröm. Lev. Må bra. 

Du är värd det <3

 

 

You Might Also Like...

No Comments

 • Reply
  Camilla
  3 februari, 2016 at 13:57

  Word ❤️

 • Reply
  Helena Enqvist
  3 februari, 2016 at 15:50

  Dina sista ord! Bra, BRA! Det är så mycket fokus på vikt, inte bara i tonåren tyvärr. Jag var tjejen som drog i från för att passa in eftersom jag var långt i från lika tunn som mina klasskamrater. Vikt var ett känsligt ämne och minns än i dag när jag i fyran skulle vägas i skolgympan och min mamm (som är som ett streck men gömde nutrilett i källaren, hej åttiotal och alla skulle banta) förskräckt utbrast att jag var tyngre än henne. Det var något som fastnade och följde mig länge.
  I dag vet jag på ett ungefär hur mycket jag väger, eller vägde häriomdagen eftersom mina skidor måste mätas om spannet. Jaha vad tanken men inte mer än så. Vikt är som du säger en siffra, något som inte tar hänsyn till mycket muskler vi har osv. Jag tappade för något år sedan nästan 10 kilo av min vikt, såg hemsk ut trots att min vikt då kanske var mer ”som den skulle”.
  Min dotter är 16 år och jag har lyckats få henne att inte väga sig, inte lägga så mycket vikt i vad siffran säger. det har krävts mycket pepp, mycket kärlek för att få ett sunt tänk. Hon har som mig en lite vad ska jag säga, kraftigare byggd kropp, cykelben typ, men hon är nöjd med sig själv!
  Oj vad långt det blev men inlägget satte i gång tankar här!
  Avslutningsvis du är klok!

  • Reply
   @annikalarsen
   6 februari, 2016 at 11:07

   Tack så mycket 🙂 Förstår att den kommentaren från din mamma satte spår även om de inte var illa menat. Jag minns en kille i högstadiet som fint uttrycket att han önskade att han hade lika muskliga ben som mig, precis vad man vill höra som osäkertjej på 14 år. Nu är jag över det tack och lov <3
   Va skönt att höra att du lyckats med din dotter, säger man så haha. men jag hoppas du förstår vad jag menar. Tycker det är så läskigt att mina små ska växa upp i den här världen.. Kram

 • Reply
  Liltraining - Maria
  3 februari, 2016 at 16:52

  Vilket bra inlägg! Det är läskigt hur vissa, kanske främst kvinnor, kopplar sin självkänsla till sin vikt. Den siffran säger ju egentligen ingenting mer än en sammanlagd vikt av muskler, fett, skelett, blod och allt som kroppen består av. Och efter graviditet är det inte intressant för mig personligen vad jag väger, utan vad min kropp orkar med!

  • Reply
   @annikalarsen
   6 februari, 2016 at 10:56

   Tack 🙂 Jag känner som dig, därför har jag kastat ut vågen för att inte lägga energi på det 🙂

 • Reply
  Malin
  3 februari, 2016 at 19:31

  Klok du är! Jag som är lång (182cm) och med ganska kraftig benstomme har liksom aldrig passat in ändå, så därför har vikten egentligen aldrig varit ett problem för mig. Tills jag blev gravid första gången, och ett bra tag därefter. Det kom som en total chock för mig hur mycket folk kommenterar, ofta av okunskap och säkert inte med onda avsikter. Jag fick lite viktnoja och blev väldigt ödmjuk inför hur de med riktig viktnoja måste ha det. Usch! Det gick ganska snabbt över och nu med tvåan oroar jag mig mer att jag inte ska ha buffrat på mig tillräckligt med kilon, eftersom jag får kommentarer om det också, men framförallt eftersom jag vet att det rasar av mig sedan… Numera är enda anledningen till att jag tänker på vikten kopplat till hälsan. Om jag har tillräckligt mycket energi eller ej. Jaja, hoppas många läser ditt inlägg hursomhelst. Himla viktigt och sunt och klokt!

  • Reply
   @annikalarsen
   6 februari, 2016 at 10:52

   Tack 🙂 Ja när man är gravid tar sig folk verkligen frihet att fråga om precis allt. Eller bara slänga ur sig dumma kommentarer om ens vikt. Skönt att du kom över dem känslorna <3 Och hälsa är den enda anledningen där vikten är viktig 🙂

 • Reply
  Anna Jansson
  5 februari, 2016 at 17:55

  BAAM ett så himla bra inlägg! Jag känner att många fokuserar på en viss vikt som är ideal utan att se till helheten. Jag har också en sån vikt, som ligger och gnager där jag känner att jag borde väga under den. Men samtidigt, vad gör det egentligen? Jag är stark och jag är snygg oavsett vad jag väger!

  • Reply
   @annikalarsen
   6 februari, 2016 at 10:44

   Precis! Stark och snygg är precis vad du är 🙂

 • Reply
  Söndagstipset #5 - Anna Jansson
  7 februari, 2016 at 18:08

  […] lyfte ett viktigt inlägg om just vikten och att inte se sig själv som en siffra på en våg. Alltid ett aktuellt […]

 • Reply
  Sara Borg
  7 februari, 2016 at 19:34

  Så bra! Jag har aldrig ägt en våg i hela mitt vuxna liv (fyller 35 år snart), det vill säga sedan jag flyttade hemifrån som 16-åring, och har inte tänkt skaffa en heller. Precis som åldern bara är en siffra på ett papper så är vikten bara en siffra på en våg. Det som spelar roll är hur en känner sig! 🙂

  • Reply
   @annikalarsen
   7 februari, 2016 at 20:06

   Häftigt att aldrig ägt en våg. Hoppas fler tar efter dig 🙂 Och Tack så mycket 🙂

 • Reply
  Clara Edvinsson
  12 februari, 2016 at 09:08

  Grymt!

 • Reply
  Anna
  12 februari, 2016 at 21:56

  Håller med! Jag använde vågen i somras då jag helt plötsligt rasat mycket i vikt, fick massor av kommentarer & kläderna rasade av kroppen. Då kände jag mig tvungen att ha koll så jag inte rasade mer.
  Minns fortfarande hur hela klassen gick till sköterskan för vägning och mätning och hur det diskuterades vilt i väntrummet.

  • Reply
   @annikalarsen
   12 februari, 2016 at 22:09

   Jag minns mest att det fanns vågar i simhallarna och att alla jämnt använde dem! men upptäckt att dem är borta ? I alla fall i den vi brukar gå till ?

 • Reply
  Nellie
  12 februari, 2016 at 22:33

  Så bra skrivet! Och jag håller helt med. Jag har blitt klassad som på gränsen till övervikt på BMI-skalan och jag känner mig allt annat än överviktig. Har också kastat ut vågen sedan länge och går helt på känsla. Vad gör når kilo hit eller dit?

  • Reply
   @annikalarsen
   16 februari, 2016 at 09:57

   Precis, nått kilo hit eller dit. Så många som kämpar för dem sista tre- fem kilona fast man kanske redan är på en plats man mår bra av. Är det värt det? Sen tycker jag den där BMI-skalan är en fråga för sig. Härligt att du kastat ut vågen, borde fler göra tycker jag 🙂 <3

 • Reply
  Charlotta Sofia springer o trimmar
  13 februari, 2016 at 15:54

  Superbra inlägg Annika! Jag började faktiskt min blogg med en s.k viktresa men sen har jag släppt det mer och mer: Jag mår bra, jag kan springa, min kropp fungerar!

  • Reply
   @annikalarsen
   16 februari, 2016 at 09:53

   Vad härligt! Så jobbigt att hänga upp sig på vikten. Att må bra är det viktigaste <3

Leave a Reply